Realisatie Fytotron

In het Kruytgebouw wilde de Universiteit Utrecht een gezamenlijk onderzoekscentrum creëren voor de afdelingen van het departement Biologie (faculteit Bètawetenschappen). In dit centrum moest een speciale faciliteit met de naam het Fytotron komen: 17 klimaatkamers bedoeld voor fundamenteel onderzoek naar planten. PM² verzorgde het projectmanagement tijdens de programma-, ontwerp- en uitvoeringsfase van de realisatie van de klimaatkamers.

Locatie
Universiteit Utrecht, Utrecht Science Park
Omvang project
1.000 m² bvo
Verleende diensten
Projectmanagement
Branche
Onderwijs
Projectmanagement
Kenmerken

Aanpassing bestaand gebouw
Bouw klimaatkamers voor plantenonderzoek
Energiezuinig
Technisch hoogstaand
Innovatief aanbesteed

Deze mensen hebben aan dit project gewerkt

Bas van Halen

Partner, project- en programmamanager

Projectinformatie

In het Fytotron moest het licht op plantniveau voorspelbaar, instelbaar en constant zijn. Daarom golden er strenge eisen aan de ruimtecondities en techniek. In de aanbestedingsprocedure van de klimaatkamers zijn zowel de investerings- als de exploitatiekosten meegenomen. Zo konden aanbieders al tijdens de prijsvorming hun innovatieve kracht inzetten. Uiteindelijk leidde dit tot een hogere kwaliteit en betrouwbaarheid van de gebruikte technologie (lage downtime) tegen lagere onderhouds- en energiekosten.

Het project werd in 2009 binnen budget afgerond. Omdat er op de locatie met genetisch gemodificeerde planten wordt gewerkt, golden er strenge inperkingseisen op delen van de afdeling. Klimaatkamers tot en met niveau ML-II (PCM-II op plantenniveau) zijn volgens specificatie opgeleverd.

Het projectmanagement van PM² bestond uit de volgende taken:

  • Bewaking stichtingskosten en planning
  • Opstellen Programma van Eisen
  • Contracteren ontwerpende partijen
  • Aansturen ontwerpteam
quotes

‘Bas, dit project wordt met ongekende snelheid tot stand gebracht. Daarbij houd je veel partijen aangehaakt en goed voorbereid. […] De samenwerking met onze faculteit is tot nu toe bijzonder constructief verlopen in de verschillende fasen van dit nieuwbouwproject.’

Gerrit van Meer, decaan Betawetenschappen UU   |   Onderwijscentrum

Neem contact op

Heeft u een vraag, zoekt u meer informatie of bent u benieuwd wat we voor uw project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Stel uw vraag via het onderstaande contactformulier, dan hoort u binnen één werkdag van ons.  

Wilt u liever direct contact? We zijn ook telefonisch bereikbaar op 030 6880 715.