Als onderwijsinstellingen bij ons aankloppen voor bouwprojecten, merken we vaak dat er veel belanghebbenden en besluitvormers betrokken zijn bij het proces. We werken daarom nauw samen met alle partijen en bevorderen open communicatie om ervoor te zorgen dat de wensen en behoeften van alle betrokkenen worden gehoord en meegenomen in het project.
Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende functies van de ruimtes en hoe deze elkaar kunnen beïnvloeden. Het bouwen van labruimten in combinatie met andere onderwijsvoorzieningen en openbare ruimtes vereist zorgvuldige afstemming en coördinatie. We zijn er trots op dat we onze expertise op het gebied van laboratoriumbouw kunnen inzetten om bij te dragen aan het creëren van veilige, functionele en inspirerende leeromgevingen voor studenten en docenten. Wij kunnen het labgedeelte op ons nemen of de bouw of renovatie van het gehele gebouw.
Als bedrijf bieden wij bij de onderwijsbranche een totaaloplossing aan voor nieuwbouw of renovatie van onderwijsgebouwen. Hierbij richten we ons op het ontwerpen en realiseren van labruimten, maar ook op andere onderwijsvoorzieningen en publieke voorzieningen zoals studieruimtes, kantines en ontmoetingsruimtes. Wij begrijpen dat deze gebouwen een publieke functie hebben en daarom betrekken we studenten en onderwijzers graag vanaf het begin bij het ontwerp- en bouwproces. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het gebouw voldoet aan hun behoeften en flexibel is voor de toekomst. Door onze ervaring in het bouwen van universiteiten en hogescholen, kennen we de taal van onderwijzers en kunnen we het ontwerp- en bouwproces strak leiden. Het resultaat is een duurzaam gebouw dat jaren mee kan en perfect past bij de behoeften van de onderwijsinstelling.
De aanpak van onderzoekslaboratoria voor onderwijs lijkt ontzettend veel op hoe wij te werk gaan in de onderzoeksbranche. Het grootste verschil is dat de opdrachtgever een heel ander soort organisatie is, vooral in vergelijking met de private sector. Er zijn bij een hogeschool of universiteit veel mensen betrokken bij de besluitvorming. We beogen de besluitvorming zo laag mogelijk in de organisatie te leggen, zodat de dagelijkse beslissingen genomen kunnen worden door de betrokken projectleiders. Alleen voor de kaderrakende of -overschrijdende beslissingen is een project- of stuurgroep nodig.
Heeft u wel verstand van het bouwproces, maar niet van laboratoria (of andersom)? Wij zijn thuis in het bouwproces én zijn gespecialiseerd in laboratoria. Onze projectmanagers weten waar de risico's liggen en zijn vanaf het begin gefocust op het betrekken van de eindgebruiker bij het proces.
We kijken samen met de gebruikers van de laboratoria naar de werkprocessen. We achterhalen met welke chemicaliën er gewerkt wordt en welke apparatuur en welk meubilair er nodig zijn in het lab. Dit vertalen we van een eisenlijst, naar een eerste indeling tot werkafspraken.
Wij zijn thuis in bouwprocessen en spreken de taal van het laboratorium. We leren uw organisatie kennen en zijn daardoor in staat de informatie-uitwisseling tussen het bouwproces en uw gebruikersorganisatie strak te organiseren.Hierdoor bent u continu op de hoogte van het proces en worden de belangen van de eindgebruiker behartigd tijdens het ontwerp en de bouw van het laboratorium.
Onze aanpak is specifiek gericht op laboratoria en wordt ondersteund door onze specialistische tools.
Onze labadviseurs hebben zelf op het lab gestaan en weten precies hoe het eraan toegaat en ook onze projectmanagers hebben jarenlange ervaring. Hierdoor zijn we bekend met beide kanten van het bouwproces.
Een flexibele indeling voor laboratoria die nog jaren meekan.
Naast het bouwen van laboratoria kun je ons ook inschakelen voor gebruikersvertegenwoordiging. Tijdens dit project gaven wij voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de TU Delft gebruikersadvies tijdens de ontwerpfase voor de bouw van een nieuw gebouw voor de afdeling QuTech.
QuTech is een onderdeel van TNW en doet onderzoek naar de quantumcomputer in Nederland. Waar het een aantal jaar geleden begon als een kleine afdeling met 1 hoogleraar, is het nu een enorme operatie met +/- 300 mensen in dienst. Het is dus de hoogste tijd dat zij een eigen plek krijgen. Rob, die dit project leidde, heeft in het verleden al voor de TU Delft lege ruimtes omgebouwd naar laboratoria.
Lees verderQDNL zorgt voor een ecosysteem voor de ontwikkeling van quantumcomputers in Nederland. Dit doen ze door start-ups en scale-ups te stimuleren en te helpen om zich te vestigen en door te groeien. QDNL wil aan deze bedrijven een huisvesting bieden waar zij onderzoek kunnen doen en kunnen werken aan onderdelen van de quantumcomputer. In opdracht voor de Quantum Delta NL organisatie (QDNL) heeft PM² een bestaand huurpand mogen herontwikkelen. Het House of Quantum is niet enkel een werkplek, het is ook een kennis- en ontmoetingscentrum voor de bedrijven onderling.
Lees verderOp het Leiden Bio Science Park wordt een groot nieuwbouwproject ontwikkeld voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) van de Universiteit Leiden. Het nieuwe pand draagt de naam Gorleaus (voorheen Nieuwbouw FWN). De eerste fase van het project is in 2017 opgeleverd. Aansluitend wordt de tweede fase gerealiseerd, waarbij PM² namens de faculteit betrokken was als projectmanager Laboratoria en Techniek.
Lees verderIn opdracht van Stichting Carmelcollege heeft PM² het projectmanagement van de nieuwbouw van Scholengemeenschap Augustinianum in Eindhoven verzorgd. De katholieke school voor havo, atheneum en gymnasium is in 1898 opgericht en is de oudste middelbare school in Eindhoven.
Lees verderHogeschool Rotterdam besloot haar locatie Academieplein volledig te renoveren en te upgraden. Binnen dit project was PM² betrokken bij het programmaonderdeel ‘Vernieuwing van de laboratoria en docentenfaciliteiten’. Een tweede project bestond uit het verplaatsen van de opleiding Chemische Technologie naar de campus op de voormalige RDM-werf.
Lees verderIn opdracht van Wageningen University & Research (WUR) heeft PM² de realisatie van nieuwe onderwijsruimten in het gebouw Atlas begeleid. Tijdens dit proces waren we verantwoordelijk voor het projectmanagement, het ontwerp, de directievoering en het toezicht.
Lees verderPM² begeleidt de realisatie van nieuwe laboratoria en modernisatie van het gebouw van QuTech, een onderzoeksinstituut naar kwantumtechnologie verbonden aan de TU Delft.
Lees verderVoor de Technische Universiteit Delft (TUD) heeft PM² bijgedragen aan de ingebruikname van de nieuwe generatie onderzoekslaboratoria in het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab). In het ESP Lab wordt onderzoek gedaan naar verduurzaming van energiesystemen door de toepassing van hernieuwbare bronnen, intelligente netten en energiebesparing. Dit gecombineerde onderzoek, geconcentreerd onder één dak, maakt het ESP Lab uniek in de wereld. De faciliteit speelt dan ook een sleutelrol in de toekomst van de duurzame elektriciteitsvoorziening.
Lees verderWageningen University & Research (WUR) besloot de activiteiten van de Environmental Sciences Group (ESG) en bijbehorende laboratoria te verplaatsen van het Atlas-gebouw naar de gebouwen Lumen, Gaia en het Bedrijfsgebouw. In dit herhuisvestingsproject heeft PM² het projectmanagement, het ontwerp, de directievoering en het toezicht gecoördineerd.
Lees verderIn 2009 en 2010 verzorgde PM² het projectmanagement over de renovatie van het Buys Ballotgebouw van de Universiteit Utrecht. Tijdens de uitvoeringsperiode van de renovatie bleef het gebouw in gebruik. Dat vroeg om strakke fasering van de werkzaamheden.
Lees verder