PM2 - Nieuwbouw onderwijsgebouw Universiteit Utrecht

Nieuwbouw Koningsberger

PM² heeft het overall projectmanagement gevoerd over de realisatie van een nieuw onderwijscentrum op het Utrecht Science Park (Uithof). Het centrum vormt de leeromgeving voor alle 6.200 studenten van de faculteiten Bèta- en Geowetenschappen. Onderdeel van dit project was de realisatie van het nieuwe Koningsbergergebouw.

Locatie
Universiteit Utrecht, Utrecht Science Park
Omvang project
15.000 m² bvo
Verleende diensten
Projectmanagement
Branche
Onderwijs
Projectmanagement
Kenmerken

Nieuwbouw
Laboratoria/practicumzalen
Collegezalen, studieplekken
Transparant, eigentijds ontwerp
Strakke tijdsplanning: binnen 3,5 jaar van PvE tot ingebruikname
Duurzaam
BIM

Deze mensen hebben aan dit project gewerkt

Bas van Halen

Partner, project- en programmamanager

Projectinformatie

Verdeeld over drie gebouwen zijn bijna 3.500 studentplekken gerealiseerd, in collegezalen en lokalen voor practicum-, werkgroep- en computeronderwijs. Het resultaat is een omgeving waar studenten niet alleen komen om onderwijs te volgen, maar ook om te (ver)blijven. Ontmoeten, ontspannen, overleggen en zelfstudie staan centraal. Dankzij een levendige mix van functies en sferen biedt het nieuwe onderwijscentrum voor elk wat wils. 

Op de bovenste vier verdiepingen van het Koningsbergergebouw bevinden zich 17 practicumzalen met bijbehorende nevenruimten voor chemisch en biologisch practicumonderwijs. De onderste drie verdiepingen bestaan uit een openbare ruimte met grote collegezalen en verschillende zelfstudie-, overleg- en ontmoetingsplekken.

Het ontwerpteam heeft het gebouw uitgewerkt in BIM. Bij de start van het project gaf de Universiteit Utrecht aan graag een duurzaam gebouw te willen realiseren. En dat is gelukt: het gebouw is beloond met een ‘very good’-kwalificatie volgens de BREEAM-richtlijnen. 

De ambitieuze planning is een van de meest opvallende kenmerken van dit project. In september 2011 startte de definitiefase; in april 2015 is het gebouw in gebruik genomen. Onder andere door een compacte organisatiestructuur, strakke besluitvorming en niet meer overleggen dan strikt noodzakelijk hebben we deze zeer ambitieuze planning—zeker voor universitaire begrippen—kunnen waarmaken. 

quotes

‘Bas, dit project wordt met ongekende snelheid tot stand gebracht. Daarbij houd je veel partijen aangehaakt en goed voorbereid. […] De samenwerking met onze faculteit is tot nu toe bijzonder constructief verlopen in de verschillende fasen van dit nieuwbouwproject.’

Gerrit van Meer, decaan Betawetenschappen UU   |   Onderwijscentrum
PM2 - Diensten voor de onderwijsbranche
Oplossingen van PM2 voor de onderwijsbranche

Neem contact op

Heeft u een vraag, zoekt u meer informatie of bent u benieuwd wat we voor uw project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Stel uw vraag via het onderstaande contactformulier, dan hoort u binnen één werkdag van ons.  

Wilt u liever direct contact? We zijn ook telefonisch bereikbaar op 030 6880 715.