Projectinformatie
Verdeeld over drie gebouwen zijn bijna 3.500 studentplekken gerealiseerd, in collegezalen en lokalen voor practicum-, werkgroep- en computeronderwijs. Het resultaat is een omgeving waar studenten niet alleen komen om onderwijs te volgen, maar ook om te (ver)blijven. Ontmoeten, ontspannen, overleggen en zelfstudie staan centraal. Dankzij een levendige mix van functies en sferen biedt het nieuwe onderwijscentrum voor elk wat wils.
Op de bovenste vier verdiepingen van het Koningsbergergebouw bevinden zich 17 practicumzalen met bijbehorende nevenruimten voor chemisch en biologisch practicumonderwijs. De onderste drie verdiepingen bestaan uit een openbare ruimte met grote collegezalen en verschillende zelfstudie-, overleg- en ontmoetingsplekken.
Het ontwerpteam heeft het gebouw uitgewerkt in BIM. Bij de start van het project gaf de Universiteit Utrecht aan graag een duurzaam gebouw te willen realiseren. En dat is gelukt: het gebouw is beloond met een ‘very good’-kwalificatie volgens de BREEAM-richtlijnen.
De ambitieuze planning is een van de meest opvallende kenmerken van dit project. In september 2011 startte de definitiefase; in april 2015 is het gebouw in gebruik genomen. Onder andere door een compacte organisatiestructuur, strakke besluitvorming en niet meer overleggen dan strikt noodzakelijk hebben we deze zeer ambitieuze planning—zeker voor universitaire begrippen—kunnen waarmaken.