Nieuwbouw & renovatie Cryolab

PM² heeft als projectmanager leiding gegeven aan het realiseren van een nieuw laboratorium voor Microsoft in Delft, waar gewerkt wordt aan het uitvinden van de quantumcomputer.

Locatie
Microsoft, Delft
Omvang project
2.000 m² bvo
Verleende diensten
Projectmanagement
Gebruikersadvies
Branche
Onderzoek
Projectmanagement
Gebruikersadvies
Kenmerken

Voorlopig ontwerp tot ingebruikname
Renovatie/volledig gestript
Technisch complexe opgave
Trillingvrij ontwerp
Korte bouwtijd
Bouwteam

Deze mensen hebben aan dit project gewerkt

Rob Mulder

Directielid, project- en programmamanager

Projectinformatie

Naast het cryolab, waar tien hypermoderne cryostaten hangen, omvat het project in Delft ook een opticalab (characterisation lab) met enkele hoogwaardige microscopen. De laboratoria zijn gerealiseerd in een bestaand complex van de TU Delft. Andere onderzoekslocaties waar Microsoft werkt aan de ontwikkeling van de kwantumcomputer bevinden zich Redmond (VS), Sydney (Australië) en Kopenhagen (Denemarken).

In 2017 heeft PM² samen met een groep adviseurs de technische uitgangspunten voor de laboratoria omschreven. Tijdens het gehele engineeringproces hebben we de wensen en eisen van de gebruikers continu gecommuniceerd naar het engineeringteam en—in een later stadium—de bouwteamaannemer. Kwesties als de trillingvrije uitvoering en het voldoen aan Nederlandse normen en werkwijzen vergden veel interne afstemming met de Amerikaanse opdrachtgeversorganisatie. 

Het project kende een behoorlijke tijdsdruk. Na de bouwkundige oplevering heeft PM² de volledige aansluiting van de benodigde apparatuur begeleid, zoals de fridges en microscopen.

Neem contact op

Heeft u een vraag, zoekt u meer informatie of bent u benieuwd wat we voor uw project kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder! 

Stel uw vraag via het onderstaande contactformulier, dan hoort u binnen één werkdag van ons.  

Wilt u liever direct contact? We zijn ook telefonisch bereikbaar op 030 6880 715.