Plaatsing vacuümketel - TNO Space

In opdracht van TNO Space is PM2 als projectmanager betrokken geweest bij het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van een speciale ruimte voor het plaatsen van een vacuümketel. De ketel heeft een diameter van 5 meter en is geplaatst in een cleanroom van ISO-klasse 6.

Locatie
TNO Space, Delft
Omvang project
1.000 m² bvo
Verleende diensten
Projectmanagement
Branche
Onderzoek
Projectmanagement
Kenmerken

- High-tech fysische technologie
- Complexe ontwerpfase
-
Inpassing in bestaande bouw
-
Implementatie in werksituatie

Deze mensen hebben aan dit project gewerkt

Rob Mulder

Partner, project- en programmamanager

Projectinformatie

De onderzoeksruimte bij TNO Space (een cleanroom van ISO-klasse 6, wat staat voor maximaal 106 ofwel 1.000 000 deeltjes van 0,1 μm per kuub) krijgt ook een speciaal laadplatform. De realisatie moest binnen het bestaande gebouw plaatsvinden. De afdeling die daar is gevestigd doet technologisch onderzoek naar specifieke ruimtevaarttechnieken, veelal in opdracht van of in samenwerking met bekende Europese ruimtevaartinstanties.

Tijdens dit project hebben we nauw overlegd met TNO Space-wetenschappers om hun wensen in kaart te brengen. Die zijn teruggekoppeld naar ontwerpers en elektrotechnische en werktuigbouwkundige specialisten.

Het ontwerp van de ketel was nog niet klaar tijdens het haalbaarheidsonderzoek. Ontwerpers kwamen met nieuwe eisen voor de ruimte, een complicerende factor bij het opstellen van een kostenraming. Een extra uitdaging was dat alle laboratoria tijdens de bouw moesten blijven draaien.

PM2 voerde met drie medewerkers, inclusief een kostendeskundige, het totale projectmanagement uit voor de gebouwtechnische kant van het project. Dit omvatte het haalbaarheidsonderzoek, het selecteren van bouw- en werktuigkundige partijen, de uitvoering en de begeleiding.

Contactformulier

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier. We streven ernaar om binnen één werkdag op uw bericht te reageren. Wij komen zo snel mogelijk bij u terug!

Voor vragen kunt u ons ook bereiken op 030 6880 715